Grand Prix Oostenrijk

De Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk heeft een omvangrijke historie. Al meer dan 50 jaar worden er, met een aantal onderbrekingen, F1 races gehouden op het circuit. Eerst onder de naam Österreichring, daarna de A1 Ring en sinds de heropening in 2011 de Red Bull Ring.

De Grand Prix van Oostenrijk werd niet elk jaar verreden

Niet elk jaar werd er geracet in Oostenrijk. In de periode 1970-1987 kwamen de F1 auto’s in actie. Spielberg was op dat moment een van de mooiste circuits ter wereld en het was de thuisbasis van de Grand Prix van Oostenrijk. In die periode werden de races gedomineerd door de legendarische Niki Lauda, die in Oostenrijk in totaal 4 keer won.

De legendarische Niki Lauda won de Grand Prix van Oostenrijk 4 keer
Niki Lauda na de Legend Parade tijdens het Oostenrijk F1 weekend op de Red Bull Ring in Spielberg, 21 juni 2014. Foto: Red Bull Content Pool

Opnieuw de Grand Prix van Oostenrijk op de kalender

Bijna 10 jaar later, in 1995 werd het circuit vernieuwd en korter gemaakt, onder leiding van de bekende F1 circuitontwerper Hermann Tilke. Het circuit ging in 1997 open onder de naam A1 Ring, vernoemd naar hoofdsponsor Mobilkom Austria. Tot en met seizoen 2003 stond de Grand Prix van Oostenrijk weer op de Formule 1 kalender. In die periode werden veel Grand Prix’ gewonnen door de legendarische Michael Schumacher, die in totaal 5 keer won in Oostenrijk.

Max Verstappen

Na die periode werd het circuit opnieuw gesloten en gerenoveerd. Dietrich Mateschitz, mede-eigenaar van Red Bull, werd eigenaar van het circuit en doopte het om naar de Red Bull Ring. Het lijkt er op dat Max Verstappen voor een nieuwe dominantie periode gaat zorgen, in 2022 won hij voor de derde keer de Grand Prix van Oostenrijk.

Niki Lauda, de meest succesvolle F1 coureur uit Oostenrijk

Niki Lauda was een Oostenrijkse F1 coureur. Hij werd geboren op 22 februari 1949 in Wenen, Oostenrijk. Lauda was een drievoudig wereldkampioen en staat bekend om zijn heldenstatus in de sportwereld.

Lauda wordt vaak gezien als een van de meest succesvolle en invloedrijke coureurs in de geschiedenis van de autosport. Hij begon zijn carrière in 1971 als coureur in de Formule 3-serie. In 1973 stapte hij over naar de Formule 1 en werd hij de tweede Oostenrijker die deelnam aan de koningsklasse van de autosport.

In 1975 begon Lauda’s ongelooflijke succes in de Formule 1. Hij behaalde dat jaar zijn eerste Grand Prix-overwinning op het circuit van Monza, Italië. In 1976 werd hij wereldkampioen voor Ferrari, met twee overwinningen, vier podiumplaatsen, zes pole positions en vijf snelste rondetijden. Hij won vervolgens nog twee wereldtitels, in 1977 en 1984. Net als in de eerste titeljaar, werd Lauda ook in 1977 en 1984 tweede in het kampioenschap. In 1977 stond hij op het podium in alle acht races waaraan hij deelnam.

Niki Lauda overleed op 20 mei 2019 op 70-jarige leeftijd. Hij werd wereldwijd herdacht door collega-coureurs en fans. Zijn naam staat voor altijd in de geschiedenis als een van de beste Formule 1-coureurs aller tijden.